• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Veronica Bergsten, enhetschef bad Luleå kommun. Foto: SVT

Skärmförbud på Luleås badhus

Uppdaterad
Publicerad

Luleå badhus inför skärmförbud idag. Säkerhet och integritet är i fokus.

– Barn drunknar tyst. Kollar du sociala medier när du är vid bassängen med ditt barn kanske du aldrig märker om något är på väg att hända, säger Veronica Bergsten, enhetschef bad Luleå kommun.

För att förebygga risken för drunkning på grund av dålig uppmärksamhet blir det nu skärmfritt. Skärmförbudet gäller därför för alla, inte bara föräldrar med barn.

Det är även en fråga om badgästernas integritet.

– Ingen ska behöva hamna på någon annans foto när man badar, säger Veronica Bergsten.

”Kan kännas obehagligt”

Skärmförbudet gäller mobiler, surfplattor, datorer och liknande och börjar gälla måndag den 5 oktober i Luleås alla badhus, både i omklädningsrum och simhall.

– Även om man inte menar illa med att fota barn eller kompisar i badhuset så kan det kännas obehagligt för andra och ingen ska behöva hamna på någon annans bilder.

Vid evenemang som simtävlingar kan arrangerande förening söka dispens från förbudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.