De stigande bränslepriserna oroar många norrbottningar. Foto: Åserud, Lise/NTB/TT

Hundratals kommentarer strömmade in – bränslepriserna oroar norrbottningarna

Publicerad

Vår chatt om hur norrbottningarna påverkas av bränslepriserna har verkligen engagerat, så stort tack till alla som har skrivit. Tillsammans med våra publiceringar i sociala medier har närmare 900 kommentarer strömmat in och många är oroliga.

Många av dem som har skrivit i chatten är oroade över att inte klara ekonomin när bränslepriserna stigit så kraftigt. Frågan som många ställer sig är hur de ska ha råd att åka till och från jobbet och menar att det knappt lönar sig att arbeta.

”Måste sälja hemmet”

Anna-Katrin skriver:

”Vi måste sälja vårt hem och söka annat boende i stan. Pendlar 12 mil per dag till och från arbetet. Vi är två som pendlar med varsin bil. Vi har inte råd att tanka. Finns inga lägenheter att få tag i så lång kö. Alternativet är att sluta jobba och börja stämpla. Landsbygden lever inte.”

P-O Eriksson funderar på om han har gjort sitt i yrkeslivet:

Kanske läge att fundera på att ta pension när bränslekostnader för att pendla till jobbet snart passerat 6 000 kr per månad.”

Inte råd att studera

”Flaggan”  undrar om han har råd att gå klart sin utbildning:

”Jag lever på CSN och är beroende av bilen för att ta mig till och från skolan. Bor på landsbygden och finns inget kollektivt som fungerar för min skolgång. Måste köra 11 mil tur och retur till skolan, snart måste jag avbryta min utbildning för det kostar alldeles för mycket!”

Olika förutsättningar

I chatten berättas det också om att fritidsaktiviteter måste dras in för både barn och vuxna för att det kostar för mycket att tanka. En orättvisa mellan storstad och mindre orter lyfts också fram.

Till exempel skriver ”Ej storstadsbo”:

”Ska människor i Norrbotten sluta jobba och gå in i bidragskarusellen? Vi har ingen T-bana eller annan välfungerande kollektivtrafik!  Ibland bör man titta över vad som ska prioriteras från de folkvalda!”

Skilda uppfattningar

Det finns också de som tycker att de höga bränslepriserna inte är någonting att klaga på – och ”Moder Jord” uttrycker det så här:

”Jag börjar känna mig hoppfull och hoppas att det kan leda till beteendeförändring hos den som inte haft ett hållbart bilåkande tidigare.”

Här kan du läsa alla kommentarer i chatten – och här hittar du till oss i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.