Sjukhuset i Gällivare tvingas ta in outbildad personal. Foto: Linda Jones/SVT

Skenande smittspridning i Gällivare – sjukhuset efterfrågar outbildad personal

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen i Gällivare skenar. I nuläget råder samhällssmitta i kommunen samtidigt som situationen på Gällivare sjukhus är så pass allvarlig att man efterfrågar all hjälp man kan få.

Förra veckan konstaterades 126 nya fall av covid-19 i Gällivare, vilket är nära en dubblering av antalet fall jämfört med vecka 12. Incidensen i Gällivare, alltså antal smittade per 1000 invånare, är även högst i Norrbotten.

Under onsdagen höll kommunen en samverkanskonferens med anledning av det allvarliga läget. På konferensen meddelade Gällivare kommun att samhället nu har fått samhällssmitta.

Coronaviruset i Norrbotten

– När man inte riktigt vet varför det ökar i så pass stor utsträckning klassas det som en samhällsspridning, säger Andreas Pääjärvi, säkerhetschef.

”Räkna med att smittan finns överallt”

Enligt säkerhetschefen, som har varit i kontakt med smittskydd, sker spridningen i huvudsak på arbetsplatser. Samtidigt ser man inga tydliga klusterutbrott.

– Räkna med att smittan finns överallt, säger Andreas Pääjärvi, säkerhetschef.

Hårdare tryck än tidigare

I början av mars slog överläkaren Ola Wulf på Gällivare sjukhus larm om en ny covidkris. Nu är läget på Gällivare sjukhus ännu mer ansträngt.

– Det är hårdare tryck nu. Vi har mycket andra svårt sjuka patienter och större inflöde än för några veckor sedan, säger närsjukvårdschefen Gitt Ström.

Enligt Gitt Ström är ungefär var tredje vårdplats på Gällivare sjukhus belagd med covidpatienter.

– Situationen är ansträngd. Vi har svårt bemanningsläge och många patienter som behöver hjälp så vi behöver bemanna upp verksamheten.

Efterfrågar även outbildad personal

Med anledning av detta efterfrågar sjukhuset nu all hjälp man kan få – både från utbildad och outbildad personal. Detta gjorde sjukhuset senast i somras då Gällivare var värst drabbat i hela Sverige.

– Vi behöver till exempel personer till vaccinationsmottagningar, administratörer, patientvärdar, parkeringsvakter, säger Gitt Ström, närsjukvårdschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet