”Det är fullständig katastrof”, säger överläkaren Ola Wulf om situationen i Gällivare Foto: Hans Sternlund/SVT

Ny covidkris i Gällivare: ”Toppen av ett isberg är här”

Publicerad

Överläkaren Ola Wulf i Gällivare slår nu larm om en ny covidkris i Gällivare. Folk blir smittade på gymmet, på arbetsplatserna och många av de som kommer in har blivit smittade av barn och barnbarn.

– Toppen av ett isberg är här, säger han.

Gällivare var den kommun som drabbades hårdast av covid-19 förra våren. Nu är läget akut igen enligt överläkaren Ola Wulf som inte skrädde orden på en samverkanskonferens under onsdagen.

– Vi får ställa in operationer och får en vårdskuld som heter duga. Personalen är trött och slut och till skillnad från i våras har vi ett hårt tryck på vanliga patienter som då höll sig hemma, säger han.

”Fullständig katastrof”

Personalen är inte färdigvaccinerade och många är sjuka i covid-19 och annat.

– Det är fullständig katastrof. Smittspårarna säger att smittan är överallt, på gymmen, på arbetsplatserna och många har blivit smittade av barn och barnbarn, säger Ola Wulf.

Utbrott i Aitikgruvan

Wulf varnade för några veckor sedan om att toppen av isberget skulle nå Gällivare när den brittiska mutationen tog sig till kusten.

– Nu är den här, säger han och menar att det måste till något nytt än bara ”håll i, håll ut” och vill nu se att chefer går i bräschen:

– Man måste visa föregångsmannaskap och prata allvar på sina arbetsplatser. Många sköter sig – men väldigt många sköter sig inte och det är orsaken till varför det är som det är.

På samma presskonferens meddelades det att Boliden Aitik just nu har 23 smittade samt att 14 anställda är hemma med symptom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet