Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På söndagen blev Kåbdalis skidanläggning den första av Sveriges skidanläggningar att öppna för säsongen. Foto: Rebecca Gunnarstedt, Svante Andersson

Kåbdalis säsongsöppning startar den svenska skidsäsongen

Publicerad

På söndagen öppnade Kåbdalis sin första skidbacke för säsongen. Öppningen av backen blev den första i Sverige för skidsäsongen 21/22. ”Tidigare år har vi blivit omsprungna av Idre fjäll men vi har lärt oss mycket om hur man sparar snö”, säger Johan Gunnarstedt, ägare av Kåbdalis skidanläggning.

Huvuddelen av den snö som återfinns i den öppnade backen är skapad under december och januari förra året. Snön har schaktats och hamnat under fiberduk i väntan på starten av höstsäsongen.

– Vi har sparat snö så det räcker till 50 meters bredd och 1 meters djup på en yta som är drygt 1 500 meter lång, säger Johan Gunnarstedt.

Den mängden snö skulle enligt honom räcka till att öppna två backar men öppningen av ytterligare en backe ser ut att få vänta till nästa lördag.

– Det beror främst på om det är kallgrader eller inte. Som det ser ut nu har prognosen blivit lite varmare men om kylan håller i sig så är det lördag som gäller.

Fick skjuta på premiären – en dag

Egentligen hade Kåbdalis tänkt att premiäråket skulle skett på lördagen men skidanläggningens vinschmaskin hade lagt av lagom till premiären. Efter beställning av en ny maskin som anlänt och installerats kunde premiären ändå hållas redan dagen efter, på söndagen.

– Hade vi öppnat på lördagen hade vi haft fler åkare i backen än de 100 personer som nu är här, säger Johan Gunnarstedt.

Tidig säsong lockar landslagsåkare

Utöver att höstsäsongen förlängs med drygt tre veckor när man sparar snö så finns det även en snögaranti. Det gör att det blir lättare för professionella åkare, så som landslagsåkare, att boka in träningsläger inför den stundande tävlingssäsongen.

– Det är skönt för de olika lagen att veta att de har en garanterad snötillgång och att det finns inbokat i kalendern. När vi kan lämna garanti på att det finns snö så behöver de inte oroa sig för att saker ändras utifrån snötillgången, säger Johan Gunnarstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer