Nu får 10 000 hektar skogar i Jokkmokk skydd Foto: SVT

10 000 hektar skog skyddas – rekordstor reservatsbildning

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokks Allmänning, Länsstyrelsen i Norrbotten samt Naturvårdsverket har träffat en överenskommelse om att skog med höga naturvärden från Jokkmokks Allmänning ska bli elva naturreservat.

Överenskommelsen innebär att 10 000 hektar skog med höga naturvärden och dess arter inte hotas eller förstörs, varken nu eller i framtiden.

Det handlar bland annat om skog i norra delen av området Karatj-Råvvåive som nu ges formellt skydd. När det gäller södra delarna av området fortsätter diskussionen om lämplig skyddsform nästa år.

– Det känns jättebra att denna överenskommelse nu är i hamn. Vi stod långt ifrån varandra till en början, men kompromissvilja och sökande efter alternativa lösningar har gjort att vi nu nått en överenskommelse som jag är övertygad om att alla parter känner sig nöjda med, säger Christian Rimpi, skogsförvaltare på Jokkmokks Allmänning.

Nu startar arbetet med att bilda naturreservaten, något som bland annat innebär bred remiss och samråd med övriga berörda parter, bland annat berörda samebyar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.