Foto: Jonas Ekströmer/TT

Landets naturreservat blir allt fler

Uppdaterad
Publicerad

Sverige får fler och fler naturreservat också i de delar av landet som inte haft någon yttre omständighet likt den Västmanländska skogsbranden. Men det är inte alla som gillar utvecklingen.

– Om vi ska klara klimatutmaningen måste vi använda skogen mer, inte mindre, när olja, stål och betong ska ersättas, säger Sven Erik Hammar, ordförande för LRF Skogsägarna.

I fjol fördubblades antalet nya naturreservat jämfört med året dessförinnan. Den största ökningen skedde i Norrbottens och Västerbottens län, där sammanlagt 15 300 hektar reservat tillkom under 2016. Sammantaget växte den skyddade arealen med 35 000 hektar i hela landet – en yta som vore den kvadratisk hade en sida på knappt två mil.

Men Hammar på Lantbrukarnas riksförbund (LRF) anser inte att fler reservat behövs, tvärtom.

– Vi behöver använda naturen mer för att ställa om till en bioekonomi. Och då kan vi inte fortsätta att ta bort (skogs)produktion på det sätt som har skett, säger han.

”Otroligt viktigt”

Miljöminister Karolina Skog (S) menar att det ena inte behöver utesluta det andra:

-Regeringen är fast inställd på att vi ska producera mer biobränsle i Sverige och att skogen där är en värdefull resurs. Vi ser att vi kan ta ut mer ur skogen. Men samtidigt är det otroligt viktigt att vi också värnar den mest skyddsvärda naturen, inte minst skogen.

Enligt Sven Erik Hammar har skogsarealen fördubblats i Sverige under de senaste 100 åren.

– Det goda läget ska vi ta tillvara. Som regeringen har sagt: vi ska vara fossilfria. Då behöver skogen användas mer, inte mindre. Därför kan vi inte fortsätta att ”ställa av” mark på det här sättet.

En bråkdel

Naturreservaten utgör bara en bråkdel av de ”våra mest värdefulla skogar”, påpekar Claes Svedlindh, avdelningschef på Naturvårdsverket.

– Det handlar om pärlorna av gammal skog i Sverige, några få procent av den produktiva skogsmarksarealen. Det är skogar som behöver skyddas och som jag inte tror skulle komma ifråga för att huggas ned eller omvandlas till flis, säger han.

Utökad areal av naturreservat 2016 – antal nya hektar per län

Stockholm 441

Uppsala 1 024

Södermanland 152

Östergötland 475

Jönköping 532

Kronoberg 223

Kalmar 35

Gotland 442

Blekinge 194

Skåne 1 163

Halland 50

Västra Götaland 1 372

Värmland 1 719

Örebro 1 211

Västmanland 142

Dalarna 3 446

Gävleborg 1 280

Västernorrland 1 617

Jämtland 5 094

Västerbotten 7 780

Norrbotten 7 585

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.