Skolinspektionen hotar med en halv miljon i vite. Foto: TT

Skola i Jukkasjärvi hotas med en halv miljon i vite

Uppdaterad
Publicerad

Skolan i Jukkasjärvi har stora brister i utbildningen enligt en riktad tillsyn av Skolinspektionen. Och nu hotas Kiruna kommun på ett vite på en halv miljon kronor.

Det är efter en riktad tillsyn som Skolverket konstaterar att skolan i Jukkasjärvi, på flera punkter, inte uppfyller de krav som ställs enligt skollagen. I Skolinspektionens rapport kan man läsa att det bland annat handlar det om att föräldrar till elever vid skolan motsätter sig i att deras barn tar del av undervisning som innefattar drama, dans och musicerande och att lärare tar hänsyn till detta på ett sätt som inte bara påverkar de enskilda eleverna utan hela verksamheten.

Befriades från obligatorisk undervisning

Man har bland annat brustit i de krav som finns, när det gäller skolans uppdrag att förmedla alla människors lika värde och att sprida kunskap om och förståelse för människor med olika sexuella läggningar och könsöverskridande identitet. Tillsynen visade att elever befriades av sina lärare från flera obligatoriska inslag i undervisningen.

Skolan har på sig till den 23 augusti i år att rätta till bristerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer