Utbildningsminister Anna Ekström (S) reagerar starkt på SVT:s rapportering om hur skolan i Jukkasjärvi påverkats av religiösa föräldrar Foto: Maja Suslin / TT / Google

Religiösa föräldrar påverkar undervisningen på Kirunaskola – ministern rasar

Uppdaterad
Publicerad

Elever på Jukkasjärvi skola får inte den undervisning de ska ha enligt Skolinspektionen. Nu reagerar utbildningsminstern Anna Ekström (S) på att religiösa föräldrar påverkar undervisningen.
– Om det är så att alla barn till exempel inte får rätt till sex- och samlevnadsundervisning så blir jag oerhört upprörd, säger hon.

SVT Nyheter Norrbotten berättade i går om att Kiruna kommun riskerar ett vite på en halv miljon kronor för brister i undervisningen vid Jukkasjärvi skola.

I Skolinspektionens beslut framgår att det handlar om att lärare minskar och ibland utesluter musik, drama och dans i undervisningen. I biologin får eleverna en alltför begränsad undervisning i sex och samlevnad.

Smyger med undervisningen

Lärarna pratar inte om sexuell läggning och könsöverskridande identitet i undervisningen om sex och samlevnad med alla elever. Det leder till att eleverna får en ”smygande” undervisning eftersom att lärarna inte talar klarspråk, enligt Skolinspektionens utredning.

När det gäller undervisning i drama, dans och musik undviker man att spela gitarr och lyssna på popmusik. Enligt lärarna lyssnar man främst på barnvisor. Lärarna är också försiktiga med att använda populärkultur och med vilka filmer som visas.

– Lärare uppger att det på lektioner ofta är ett antal elever som lämnar klassrummet och sitter utanför, där de får arbeta med andra uppgifter och ibland andra ämnen än vad de andra eleverna gör, skriver Skolinspektionen.

Enligt Skolinspektionen säger rektorn att lärare tar hänsyn till religiösa föräldrar och att lärarna ”vill ha en god relation med elevernas föräldrar, vilket gör det svårt att sätta ned foten och att lärarna anpassar för mycket efter föräldrarnas vilja”.

”Det finns föräldrar till elever vid skolan som utifrån sin trosuppfattning motsätter sig att deras barn tar del av vissa inslag i undervisningen. Lärare tar hänsyn till de uppfattningar som föräldrar framför när de utformar undervisningen” skriver Skolinspektionen.

Ministern: ”Jag är upprörd”

Utbildningsminister Anna Ekström har tagit del av Skolinspektionens anmälan och i en skriftlig kommentar till SVT säger hon:

– I den svenska skolan ska alla barn få den utbildning de har rätt till. Föräldrar ska inte kunna välja ur läroplanen vad deras barn ska lära sig eller inte delta i. Skolan ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Om det är så att alla barn till exempel inte får rätt till sex- och samlevnadsundervisning så blir jag oerhört upprörd.

Skolchefen Conny Persson ser beslutet som ett stöd och en hjälp i skolförvaltningens fortsatta arbete.

– Det här problemet har funnits i alla år med enskilda elever, men det här beslutet klargör vad som gäller. Det är styrdokumentet som gäller, punkt slut, säger han.

”Övermäktigt att stå emot”

Hur har de kunnat bli så här?

– När det har handlat om en elev så anpassar man sig på skolan och låter saker bero. När det börjar handla om fler elever så smygs man in i anpassningen. När det plötsligt handlar om hälften av eleverna är det så många att det blir övermäktigt att stå emot. Jag tror att det kan vara det som har hänt här, säger Conny Persson.

Skolan har på sig till den 23 augusti i år att rätta till bristerna.

SVT Nyheter Norrbotten söker skolans rektor för kommentar. SVT har även sökt Skolinspektionen för mer information.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer