Shekarabi (S): Vi måste ställa rimliga krav

Uppdaterad
Publicerad

I kvällens Aktuellt möttes Ardalan Shekarabi (S) och Jan Björklund (L) i en integrationsdebatt som kom att handla mycket om religiösa friskolor. Något som helt ska försvinna enligt civilministern.

– Vi ska inte ha religiös påverkan i skolorna, säger Shekarabi (S).

I torsdagens debatt i Aktuellt stod frågor rörande integration på agendan. Frågor ställda av väljare runt om i landet. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) menade att det under Alliansens styre fördes en misslyckad integrationspolitik och han menar att det ska ställas rimliga krav på nyanlända.

– Vi har infört utbildningsplikt och man måste anstränga sig för att bli anställningsbar. Vi har byggt ut vuxenutbildningen och yrkesutbildningar för vi vet att det finns massa jobb där ute som arbetsgivare vill rekrytera till men då måste människor ha rätt kompetens, säger han.

Val 2018 – #dinröst

Jan Björklund menar att det istället borde fokuseras på att skapa jobb som kräver lägre utbildning.

– Vi måste släppa fram en sektor med enklare servicejobb som finns i många andra länder och där startlönen är något lägre och där det inte krävs högre utbildning. Den typen av jobb är ju nästan avskaffade i Sverige.

Inga religiösa friskolor

På samma ämne om utbildning kom debatten i stor grad att handla om religiösa friskolor. Något som Ardalan Shekarabi (S) helt vill ta bort.

– Idag har vi en ordning med religiösa friskolor där själva idén med skolan är att segregera. Vi ska se till att svensk skola är en plats där personer med olika bakgrund och religion möts och där hela skolverksamheten har de värderingar som vi vill ska prägla det svenska samhället. Då finns det inte plats för religiösa friskolor, säger ministern.

Jan Björklund håller med om att religiösa friskolor kan vara problematiska, men menar att det inte är rätt att avveckla alla.

-  De religiösa friskolor som finns i våra förortsområden och riktar sig till nyanlända, där kan vi på goda grunder anta att de värderingar som finns där ligger rätt långt ifrån det som vi vill ska finnas. Därför behövs det ett nyetableringsstopp för att granska de som finns, men att dra alla över en kam köper jag inte, säger Björklund (L).

Se hela debatten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet