Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör skolchefens reaktion på de nya problem som drabbat Raketskolan i Kiruna. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Skolan full av mögel och fukt: ”Värre än vad någon tänkt sig”

Uppdaterad
Publicerad

Nya Raketskolan i Kiruna är i sämre skick än vad som befarats. De senaste provtagningarna visar bland annat på mögel, svamp och en stillastående ventilation. I värsta fall måste hela skolan stängas.

– Det är inte bra att vistas i en sådan här miljö, säger skolchef Viktoria Björklund.

Många problem samtidigt

De nya proverna visar att samtliga fasader i huvudbyggnaden är drabbad av svamp och mögel. Det är förtvålningar under mattorna så att limmet lösts upp och golv vittrar sönder och även sidobyggnaderna har problem med golven.

Nya Raketskolan i Kiruna

Det har också framkommit att ventilationen inte fungerar som den ska.

– Det är värre än vad någon hade tänkt sig, säger Viktoria Björklund.

”I värsta fall”

Nya Raketskolan invigdes 2013 och inrymmer verksamhet för förskoleklass och upp till årskurs nio. I lokalerna finns också ett fritidshem. Skolan har normalt drygt 700 elever och 150 medarbetare men sedan tidigare har elever tvingats flytta ut på grund av problemen.

Hur skolans framtids verksamhet kommer att se ut är ovisst i väntan på att konsulter analyserat provresultaten. Sedan ska en åtgärdsplan göras och den ska vara klar i februari.

– Jag vet inte i dagsläget, men i värsta fall måste hela skolan stängas periodvis och alla elever flyttas i omgångar, säger Victoria Björklund.

I klippet kommenterar skolchefen de omfattande problemen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Raketskolan i Kiruna

Mer i ämnet