Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör biträdande skolchef om sitt uttalande på twitter

Biträdande skolchef i blåsväder på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Luleås biträdande skolchef har i ett inlägg på twitter uttryckt att coronaviruset ska vara bra och effektivt eftersom det flyttar fokus från Sverigedemokraterna. ”Jag tycker coronaviruset är bra och effektivt...det enda som lyckats med att flytta medias fokus från SD”

Det var under fredagseftermiddagen som inlägget blev känt för SVT Nyheter Norrbotten. Susanne Björkbom själv tycker inte att det är något fel med sitt uttalande då detta ska ha skett på fritid där hon agerat som en privatperson.

Kan man separera ditt privata jag från ditt yrkesjag?

–  Ja, det tycker jag. Jag gör saker i tjänsten och sedan gör jag saker privat. Privatpersoner har yttrandefrihet, det har jag som tjänsteperson också. 

– Jag har förstått att det är många som reagerat och därför har jag tagit bort tweeten. Den attacken som jag utsatts för visar att det fanns de som reagerade. I övrigt behöver jag inte kommentera en privat sak.

Tycker du så?

– Jag har ingen anledning att kommentera mina privata åsikter i media.

Du tror inte att det här kommer att påverka din yrkessituation?

– Det får andra bedöma.

Ångrar du inlägget?

– Jag har så få följare så jag är förvånad över att någon faktiskt sett det.

”Ett förkastligt uttalande”

Per Göransson är gruppledare för Sverigedemokraterna  i Luleå, han säger att det är problematiskt när en tjänsteman uttrycker sig på det sätt som Björkbom gjort.

– Att önska livet ur folk som dör utav detta. Det är absolut inte okej att säga att det är ett bra och effektivt virus från en kommunal tjänsteman. Det är ett förkastligt uttalande. Vad gäller politiken får man gärna säga vad man vill som kommunal tjänsteman, det har vi absolut inga problem med, men att önska livet ur folk är totalt oacceptabelt, säger han.

Susanne Björkbom menar att hennes inlägg handlade om hur stor plats en nyhet tar och inte om viruset i sig.

– Det har han ju helt rätt i, det vore helt oacceptabelt om någon skulle önska livet ur någon men det har jag ju inte alls gjort, säger hon.

– Det är i så fall ett grovt missförstånd och jag kan bara beklaga i så fall om det är så man har tolkat det. Jag har ju plockat ner det för jag har förstått av reaktionerna att det gick att missförstå. Det var ju olyckligt.  

Luleås kommundirektör vill inte uttala sig

Anna Lindh Wikblad är tillförordnad kommundirektör i Luleå kommun och menar att hon inte kan kommentera vad en anställd säger privat.

Är det lämpligt att en tjänsteman uttalar sig på det här sättet?
– Jag förstår att det här skapar reaktioner, men Luleå kommun som arbetsgivare kan inte uttala sig om vad medarbetare säger på sin fritid så länge det håller sig inom svensk lag, säger hon och fortsätter:
– Även kommunala tjänstepersoner har ju yttrandefrihet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer