• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maarit Enbuske, skolchef i Luleå. Foto: SVT

Skolchefens löften inför skolstängningarna i Luleå

Publicerad

Ingen lärare kommer att sägas upp som följd av skolstängningarna till hösten. Det lovar Luleås skolchef Maarit Enbuske. Man kommer också att hålla ihop barngrupperna så långt det går.

Skolchefen Maarit Enbuske har fått ta emot mycket kritik för den planerade nedläggningen av skolor och förskolor trots att det är politikerna som bestämmer. Men nu lovar hon att ingen lärare blir arbetslös.

– Lärarna får följa med eleverna till dom nya skolorna.

Får behålla samma lärare som förut

I den här omgången är det Vitåskolan och Kyrkbyskolan som läggs ner liksom förskolor i Jämtön, Ängesbyn och Karlsvik. Maarit Enbuske lovar också att så långt möjligt inte splittra eleverna och att dom får behålla samma lärare som förut.

– Undantaget är eleverna från Vitåskolan där undervisningen idag bedrivs i B-form. När dom flyttar till Råneåskolan blir det till renodlade åldersklasser.

Förskola delas upp

Av förskolorna är det bara den i Ängesbyn som delas i samband med flytten till Persön. Övriga förskolegrupper delas inte. En eventuell folkomröstning kommer att inte hinna påverka dom här åtgärderna.

– Den kommer för sent för att vi ska kunna ta hänsyn till den nu, säger Maarit Enbuske.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet