Skolnedläggningar i Luleå – beslutet överklagat

Publicerad

Flera partier har under fredagen lämnat in en överklagan av beslutet om skolnedläggningar i Luleå till förvaltningsrätten. De stora demonstrationerna mot beslutet är en av orsakerna.

Nu har Centerpartiets, Liberalernas, Sjukvårdspartiets, och Kristdemokraternas ledamöter i Barn- och utbildningsnämnden lämnat in en överklagan av besluten om skolnedläggningarna i Luleå, samt beslutet om policy för effektiviseringar inom Barn- och utbildningsförvaltningen, till förvaltningsrätten.

– Vi tycker inte att beslutet är i enighet med kommunallagen. Vi tog ett beslut om Framtidens skola i kommunfullmäktige 2016 och det beslutet kan man ju inte ompröva i en nämnd, säger Thomas Söderström (L).

Skolprotester

Han menar också att partierna tagit de stora protesterna mot beslutet i beaktning.

– Det här med att lägga ner skolorna är av stor vikt för medborgarna.

Vad hoppas ni ska hända nu?

– Att kommunledningen gör om och gör rätt. Vill Socialdemokraterna fortsätta med det här får de ta upp det i fullmäktige.

Förvaltningsrätten är jävig

Målet kommer inte avgöras i Luleå på grund av jäv.

– Målet kommer att lämnas över till förvaltningsrätten i Umeå, säger Anna-Lena Sundqvist, vid förvaltningsrätten i Luleå.

Sjukvårdspartisten William Torikka sitter nämligen som ledamot i förvaltningsrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet