Visa alla (2)

Gymnasieelever skolstrejkar mot utvisningar

Publicerad

I dag strejkade gymnasieelever i Norrbotten tillsammans med flera andra skolor i Sverige mot utvisningarna av 30 unga människor till Afghanistan.

– Jag hoppas att den här demonstrationen ska leda till ett stopp för alla utvisningar till krig och förtryck, säger Abdullah Amiri som kommer från Afghanistan.

Risker

Abdullah Amiri berättar att han tillhör folkgruppen hazarer som är en utsatt grupp i Afghanistan och att återvända innebär stora risker.

– Först blir jag hemlös och sedan kan jag bli rekryterad av IS eller av talibanerna, berättar han.

Uppehållstillstånd

I Luleå deltog ett 60-tal ungdomar i demonstrationståget som gick från gymnasiebyn in mot centrala stan. Syftet var att strejka mot utvisningarna till krig och förtryck, däribland Afghanistan. Man kräver också att tillfälliga uppehållstillstånd ska ersättas med permanenta, berättar Maiara Karlsson Alves Dias som engagerat sig i de asylsökandes situation.

– Det är framför allt för att man ska få en lugn tillvaro och kunna andas och fokusera på skolan. Annars är det jättesvårt att leva som vanligt när man har det här hängande över sig, menar hon.

Frihet

Och för Abdullah Amiri, som ännu inte fått besked om han får stanna i Sverige eller inte, lever hoppet.

– Jag drömmer om att fortsätta att leva i frihet och ha en framtid som en vanlig människa, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer