Skoterförsöket i Kiruna har startat

Uppdaterad
Publicerad

I Kiruna har försöket med att tillåta skoterkörning på vissa vägar i vissa bostadsområden startat. Nu hänger det på om Kirunaborna sköter skoterkörningen om försöket ska bli bestående.

Den 1 december blev det klart att börja köra skoter på vissa av Kirunas gator för att ta sig ut till närmaste skoterspår. Eller i alla fall ganska klart.

Kommunens beslut har visserligen vunnit laga kraft. Men en överklagan som kom in försent kan som ren formalia överklagas till länsstyrelsen. Och har frågan en gång landat på länsstyrelsens bord kan det sluta med en prövning av hela frågan.

– Som jag har förstått det kan länsstyrelsen titta över hur lagen är tolkad, både från polisen och av kommunen, säger Magdalena Wäppling, trafikingenjör vid Kiruna kommun.

Ännu är det omöjligt att säga om Kirunas skoterförsök är förenligt med lagen.

Upp till bevis för skoterförarna

I Arvidsjaur har däremot ett liknande försök gått bra i många år, och det beror på en bestämd orsak.

– Där är frågan inte prövad och det beror på att ingen har överklagat, säger Magdalena Wäppling.

Om vi lämnar de juridiska krumbukterna, så är det troligen en annan sak som avgör om försöket blir bestående. Nämligen hur Kirunaborna sköter skoterkörningen på vägarna.

– Absolut, det är grunden. Kan man inte agera på det sätt som vi har föreskrivit så kan vi inte ha det här försöket, säger Magdalena Wäppling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.