Foto: SVT

Skoterkörning i bostadsområden ska utvärderas

Publicerad

Försöket med att köra snöskoter i vissa bostadsområden i Kiruna är på väg att avslutas. Nu ska försöket utvärderas men varken kommunen eller polisen har fått in några rapporter om problem. 

Det var den 1 december förra året som försöket med att köra snöskoter på gatan till skoterleden från vissa bostadsområden i Kiruna startades. Tanken är att det ska underlätta för dem som vill köra snöskoter hemifrån gården till närmaste skoterled och sen vidare ut i naturen. I Kiruna kommun finns det 11000 registrerade snöskotrar, så frågan berör många. 

– Jag tycker att det har fungerat bra. De som bor här behöver inte bil och släpvagn för skotern. Nu kan de starta hemifrån och köra några hundra meter efter gatan för att ta sig ut till skoterleden säger Gösta Peuravaara som bor i ett av bostadsområdena där försöket har pågått under vintern.

– Under försökets gång har vi fått in åsikter men de flesta åsikterna berör inte försöksområdena så egentligen ingenting negativt ännu säger Magdalena Wäppling trafikingenjör på Kiruna kommun.

Inga olyckor eller fel

Polisen i Kiruna har inga rapporter på att det har begåtts några större fel i samband med försöket att köra skoter från de bostadsområden som har ingått i försöket.

Nu ska kommunen samla in åsikter och utvärdera försöket för att sen sammanställa detta för ett beslut till hösten om hur skoterkörning på gatorna i Kiruna ska fortsätta. 

– Tanken är att se om det kan bli permanent, men det kan bli ett beslut att vi gör ett ytterligare försök säger Magdalena Wäppling trafikingenjör på Kiruna kommun. 

Tillåten trafik ger lugn

Hon säger vidare genom att sätta hastighetsgränsen till 20 km i timmen och styra upp trafiken så får man en lugnare trafik när folk vet att det är tillåtet.

Kirunabor i de berörda bostadsområdena som vi har pratat med bekräftar att folk som kör skoter till närmaste skoterled inte är så stressade nu när de vet att det är tillåtet att köra på gatan till närmaste skoterled.

– Jag tycker att de som bor i ytterområdena ska kunna köra ut med snöskotern även i fortsättningen säger Gösta Peuravaara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.