Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ekonomichefen Tobias Sipuri om skräckprognosen för Kiruna. Foto: SVT/Arkiv

Skräckprognosen för Kiruna: Minus 116 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommun går mot ett underskott för 2023 på hisnande 116 miljoner kronor. En stor del av resultatet beror på ökade minusposter som härrör från stadsflytten.

Vid en första anblick ser det mesta ljust ut för Kiruna. Arbetslösheten är bland de lägsta i landet, LKAB gör storvinster och gruvans livslängd är förlängd med decennier.

Dessutom kan staden ståta med ett nytt centrum, en ny gymnasieskola, och snart ett nytt kommunägt storhotell och ett pampigt badhus.

Badhuset – en dyr historia

Men det är just de många nya byggnaderna som ställer till det i bokslutet. När kommunens gamla fastigheter ersätts med nya i den stora stadsflytten – då ökar kostnaderna för avskrivningar, det vill säga avsättningar för framtida reparationer och renoveringar.

För innevarande års budget har kommunen dock valt att bara avsätta fem miljoner kronor, av den verkliga avskrivningskostnaden på 50 miljoner för 2023.

– Vi har inte råd att ta in de verkliga kostnaderna fullt ut. Det skulle bli svårt att hantera med de stora nedskärningar i verksamheterna som skulle bli följden, säger ekonomichefen Tobias Sipuri.

Måste låna pengar

Detta innebär att Kiruna kommun måste låna pengar när det ska göras renoveringar på fastigheterna i framtiden.

Hade kommunen i stället tagit in de verkliga avskrivningskostnaderna i budgeten fullt ut hade man haft framtida renoveringsmedel avsatta på ett bankkonto.

Det är det dilemmat Kiruna kommun har att hantera. Lösningen blir att fasa in avskrivningarna i budgeten mer och mer för varje år.

– Det här kommer att innebär att resultatet i bokslutet kommer att vara negativt under väldigt lång tid framöver.

I klippet berättar Tobias Sipuri hur han ser på utmaningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.