Skridskoåkaren Nils van der Poel jobbar som instruktör vid jägarbataljonen i Arvidsjaur och är deltidsanställd av försvaret i tre veckor. Foto: Jens Ökvist/TT

Skridskostjärnan van der Poel blir militär instruktör i Arvidsjaur

Publicerad

Menig van der Poel är tillbaka vid jägarbataljonen i Arvidsjaur – som instruktör.

– Det är klokt att ta vara på de stora likheter som finns mellan det militära och det idrottsliga, säger Nils van der Poel.

Hösten har kommit till Arvidsjaur. Löven har gulnat och det är sju grader i luften. De värnpliktiga på jägarbataljonen övar skyddsvakt på ett övningsfält. Och en av handledarna är den dubbla skridskovärldsmästaren Nils van der Poel.

Han är deltidsanställd av försvaret i tre veckor och kombinerar sina träningspass med arbete som instruktör. Han är den förste som fått möjligheten att inom ramen för det nya samarbetet mellan SOK och Försvaret utnyttja anläggningar och resurser samtidigt som han bidrar till utbildningen av de värnpliktiga.

Väcker gamla minnen

– Det är kul att vara tillbaka här. Det väcker gamla minnen, säger han ackompanjerad av ljudet från skjutbanan i närheten.

Själv gjorde han 2018–2019 elva månaders militärtjänstgöring i Arvidsjaur, 15 mil väster om Luleå.

Förutom att vara handledare vid olika övningar föreläser han också. Han berättar om sin tid vid bataljonen och hur han tagit med sig lärdomar till sitt idrottande.

– Det har varit oerhört häftigt att höra hans berättelse om hur den här utbildning har gjort att han blivit en så framgångs idrottsman. Det var oerhört motiverande, säger Albin Boquist, en av de värnpliktiga, själv hockeyspelare i Gislaved.

”Han tog mig på orden”

Efter världsrekordet i Heerenveen i februari i år tilldelades van der Poel ett diplom av arméchefen Karl Engelbrektson. När de talades vid fick van der Poel höra talas om det nya samarbetet med SOK.

– Då sade jag att om jag kan hjälpa till så gör jag gärna det. Och han tog mig på orden. Det är roligt, säger van der Poel.

– Det är ju Nils som har valt oss. Vi kan väl inte säga annat än ”tack så mycket”. Han är en lysande ambassadör för försvarsmakten och då ytterst också för vårt förband, säger Morgan Gustavsson, stabschef vid Norrlands dragonregemente K4.

Fler idrottsmän och kvinnor

I framtiden kan det bli så att fler elitidrottsmän och kvinnor kan komma till Arvidsjaur eller andra förband på liknande sätt.

– Vi får se vart det här tar vägen. Förhoppningen är att vi ska få ut en grundmall som vi kan fortsätta med tillsammans med SOK och sakta men säkert utveckla de områden som SOK och vi har gemensamma, säger Morgan Gustavsson.

Nils van der Poel trivs i Arvidsjaur och hoppas att han kan komma tillbaka igen, men det får i så fall bli först efter OS i Peking i februari nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer