Så här såg en del av expertutlåtandet ut från Thomas Kalbro, professor i fastighetsvetenskap, tidigare verksam vid Kungliga teniska högskolan. Foto: SVT

Skrivelsen som skulle övertyga politikerna att rösta ja

Uppdaterad
Publicerad

Inför mötet skickade kommunledningen med ett expertyttrande som skulle visa att det kan vara olagligt att inte släppa igenom detaljplanen som ska omvandla Kiruna centrum till gruvindustriområde.

Det är Thomas Kalbro, professor i fastighetsvetenskap, tidigare verksam vid Kungliga teniska högskolan, som ombetts göra en bedömning om lagligheten i att koppla en detaljplan till att få skriftliga garantier för en centrumnära järnvägsstation.

Thomas Kalbro skriver:

”Min bedömning är att en koppling mellan detaljplanen och järnvägsåtgärder inte är förenlig med lagstiftningens intentioner.”

Om ett politiskt beslut inte är lagligt kan politiker eller om politiker vägrar att ta ett myndighetsbeslut kan de i en förlängning hållas ansvariga i en skadeståndsprocess.

Skrivelsen – inte det viktiga

Socialdemokraten Roger Suup, som röstade på ett annat sätt i det extra kommunstyrelsesammanträdet, säger att skrivelsen inte var viktig för hans beslut.

– Nej, det var den demokratiska processen i partiet som var det viktiga för mig.

C: 6000 tvingas bort

Centerpartisten Gunnar Selberg ansåg inte att expertutlåtandet gav hela sanningen. Han understryker också att Centerpartiets vägran att släppa igenom planen handlar om bostäder.

– Enligt plan- och bygglagen ska man väga intressena för planen för de olägenheten som den orsakar andra enskilda. Det är 6 000 människor som tvingas från hus och hem. Vi är beredda att släppa igenom planen om bara de här människrona är garanterade att de har någonstans att ta vägen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.