Konflikten, mellan LKAB och Kiruna kommun, om detaljplanen som ska omvandla stora delar av Kiruna centrum till gruvområde är avblåst – i alla fall tillfälligt. Foto: Hans Sternlund/SVT

Suup följde partilinjen – detaljplankonflikt tillfälligt avblåst

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraten Roger Suup röstade med partilinjen i dag när kommunstyrelsen i Kiruna godkände detaljplanen som ska omvandla stora delar av Kiruna centrum till gruvområde. Därmed är konflikten mellan Kiruna kommun och LKAB i alla fall tillfälligt avblåst.

Det var upp till en person att avgöra dramatiken kring detaljplanen för Kiruna centrum. LKAB har hotat med permitteringar och produktionsneddragningar om detaljplanen, som på sikt ska göra centrum till gruvområde, inte antas. Bakom stängda dörrar röstade Socialdemokraten Roger Suup med partilinjen i kommunstyrelsen – och krisen var över. I alla fall tillfälligt. För kompromissen blev att medlemmarna i Socialdemokraterna ska få avgöra frågan inför det slutliga avgörandet i kommunfullmäktige.

– Vi ska ha en fortsatt diskussion inom partiet, säger kommunstyrelseledamoten Roger Suup (S).

Vill se bostadsgaranti

Centerpartisten Gunnar Selberg vill inte anta detaljplanen – och han vill ha garantier om att bostäderna i centrum ska återuppbyggas. Nu ger han nästan slaget om detaljplanen förlorat, och han tror att den rådande partilinjen i Socialdemokraterna kommer att gälla.

– Ja, jag är orolig för det. För jag vet att de socialdemokrater vi har haft med oss har i första hand tänkt på järnväg. Det är inte det som varit det primära för oss. Det har varit bostäderna, säger oppositionspolitikern Gunnar Selberg (C).

”Allvarliga konsekvenser”

Upprinnelse till hela krisen var en unisont krav från alla politiker på en ny centrumnära järnvägsstation, i stället för den som ligger långt utanför Kiruna idag. Kommunalrådet Kristina Zakrisson anser att man har drivit den frågan så långt det går.

– Jag tycker fortfarande att kravet är helt rimligt och det är fortfarande det vi kräver från stat och ägare och alla runt omkring. Men det är också så att vi har påbörjat ett detaljplanarbete och om vi inte slutför det nu får det allvarliga konsekvenser för LKAB och framtida arbetstillfällen. Och det är jag inte beredd att riskera, Kristina Zakrisson (S), kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.