• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skrotbilar som dumpas i skogen eller lämnas vid vägen orsakar stora bekymmer – hör produktionsledaren vid Boden kommun Ellinor Isaksson-Larsson berätta hur det belastar kommunen Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Dumpade skrotbilar stort problem i Boden – kostar skattebetalare massor av pengar

Uppdaterad
Publicerad

Övergivna skrotbilar är ett problem för många kommuner. Förra året kostade bilarna Bodens kommun närmare 175 000 kronor.

– De som håller på med sådant här begår ett miljöbrott, säger produktionsledaren Ellinor Isaksson-Larsson.

Under 2020 var tekniska förvaltningen i Boden tvungen att ta hand om 125 skrotbilar, vilket kostade kommunen närmare 175 000 kronor

Produktionsledaren Ellinor Isaksson-Larsson vid Bodens kommun tycker att arbetet med att ta hand om skrotbilar inte är något som kommunen ska behöva hålla på med. 

– Det känns som en onödig uppgift för en kommun. Bodens kommun har ett renhållningsansvar, men det här är fordon som dumpas i skog och mark och de som håller på med sådant begår ett miljöbrott, säger hon.

Svårt få tag i bilägaren

Det är alltid fordonsägaren som är ansvarig för att dennes fordon transporteras till en bildemonterare. När det gäller ”dumpade” skrotbilar kan det i många fall vara svårt att få tag på bilägaren. 

– Vi försöker alltid fakturera fordonsägaren i den mån det är möjligt, men i vissa fall har ägaren kanske lämnat landet eller så kanske det är helt omöjligt att driva in de här pengarna, säger Ellinor Isaksson-Larsson .

I klippet hör du Ellinor Isaksson-Larsson vid Bodens kommun och vd:n för Bodenbo Johan Johansson om problemet med övergivna bilar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer