Skrotbilsamnesti ska rensa bort bilvraken i Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokks kommun är först i Sverige med att utfärda en skrotbilsamnesti. I normala fall kan det kosta tusentals kronor att lämna in ett fordon på en bilskrot, men till den sista oktober kan medborgarna lämna in sina skrotbilar helt kostnadsfritt.

Att se skrotbilar är ingen ovanlig syn i trakterna runt Jokkmokk. Men nu ska bilvraken rensas bort. Jokkmokks kommun har nämligen valt att utfärda en ”skrotbilsamnesti” och från och med i går kan medborgarna lämna in sina skrotbilar helt utan kostnad.

Att bli av med en skrotbil kan i normala fall kosta tusentals kronor.

Skrotbilar på många ställen

– Far vi runt i vår kommun kan vi hitta skrotbilar lite varstans. Det kan vara i skogsmarker, på parkeringsplatser eller inne i samhället. I och med att man tar bort skrotbilspremien får man ett problem, inte bara i Jokkmokk utan i hela landet. Vi försöker göra någonting som både entusiasmerar allmänheten och  ger ett mervärde för kommunen, säger Patrik Sundberg, samhällsbyggnadschef vid Jokkmokks kommun.

Stort intresse

Amnestin gäller oktober ut och skrotbilarna kan lämnas in på tre ställen, det är i Vuollerim, Porjus och vid reningsverket i Jokkmokk. Varje uppsamlingsplats kan ta emot upp till 35 bilar.  Intresset från allmänheten har varit väldigt stort.

Så mycket kostar det

– Eftersom efterfrågan är stor så kanske vi måste titta på hur vi ska jobba vidare, säger Annika Almqvist, kommunchef i Jokkmokk.

Jokkmokk är först i landet med  den här satsningen som förväntas kosta kommunen runt 100 000 kronor. Och nu hoppas man att problemet med skrotbilar tas upp på högre nivå.

– Jag vill att man lyfter upp det på ett övergripande plan och tittar på vad man kan göra åt skrotbilarna som finns i hela Sverige. Det kan inte en kommun göra utan det måste upp på ett riksplan, säger Patrik Sundberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skrotbilsamnesti i Jokkmokk

Mer i ämnet