Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Eva Norlin, regionskoordinator prostitution och människohandel, om vad företag i Norrbotten måste göra för att få bukt på människoexploateringen. Foto: Linus Nilsson/SVT

Skuggsidan av industrisatsningen i Norrbotten – människohandeln kan öka

Uppdaterad
Publicerad

Dåliga löner, taskiga boenden, odokumenterad arbetskraft och prostitution. Det är några av sakerna som människor från fattigare länder än Sverige kan utsättas för i skuggan av de stora industrisatsningarna i Norrbotten.

Enligt Mats Paulsson vid Jämställdsmyndigheten finns det prognoser på att drygt 200 000 personer kommer att vara involverad i etableringen av de nya industrisatsningarna. Det gör i sin tur att det kommer finnas ett behov av arbetskraft som genomför lättare arbetsuppgifter.

– Det blir en större arbetskraftsinvandring till norra delen av Sverige och i det här finns det element som utnyttjar de som redan har det besvärligt, säger han.

Industriboomen i norr

Klondike i norra Sverige

En av anledningarna till den ökade risken är just hastigheten som industrisatsningarna genomförs.

– Det är klart att det ställer stora krav på samhället. De personer som rekryteras är speciellt till lättare arbeten. Plattsättare på byggen är ett exempel  som kanske nappar på erbjudanden som är långt under nivån i Sverige, säger Mats Paulsson.

Nya  förutsättningar för kommuner och myndigheter

Tidigare har det funnits ett arbete mot människoexploatering och människohandel i länet och dess kommuner. Men enligt Sara Avander, utvecklingsledare vid länsstyrelsen i Norrbotten, har det främst rört bärplockare och personer som tvingats in i prositution.

– Vi har sett att fler kommuner vänder sig till oss med frågor kopplade till industrisatsningarna för stöd och utbildning. Det vi också ser är att det är från delar av kommunen som tidigare inte hört av sig, säger hon.

I de tidigare fallen med bärplockare och personer som tvingats in i prostitution var det främst socialtjänsten som hörde av sig nu kan det till exempel vara stadsbyggnadsförvaltningen som vill ha vägledning.

Långa leverantörskedjor försvårar inblicken

Den snabba byggtakten och satsningar i miljardklassen – med långa leverantörskedjor – gör att det blir svårt för myndigheter att skaffa sig en inblick.

– Här har företagen ett ansvar att korta kedjorna och att se till att den personal som finns på deras arbetsplatser har en dräglig arbets- och boendesituation, säger Eva Norlin, regionskoordinator i samverkan mot prostitution och människohandel i Region Nord.

Barnens perspektiv

Enligt Sara Avander finns det en risk att familjen som följer med en person kan vara den som är utsatt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Sara Avander, utvecklingsledare vid länsstyrelsen i Norrbotten, finns det risk att barn kan bli utnyttjade när familjer kommer till norr för att arbeta. Foto: Linus Nilsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet