Det var på den här vägsträckan hunden släpades bakom bilen. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Släpade hund bakom bil i Kiruna – får mildrat straff

Uppdaterad
Publicerad

Kirunabon som dömdes till rättspsykiatrisk vård efter att ha släpat en hund bakom en bil får ett mildare straff i hovrätten.

Det var i februari som vittnen såg en bilförare köra med en hund som satt fastbunden bakom ena bakdörren. Ett vittne har beskrivit hunden verkade livrädd samt att det fanns tydliga blodspår i snön.

Två män som satt i bilen blev efter detta misstänkt för djurplågeri. I rätten förnekade de brott och menade att det handlade om en olyckshändelse.

Dömdes till psykvård

Tingsrätten dömde de två männen, den ena till rättspsykiatrisk vård medan den andra fick en villkorlig dom. Den förstnämnda överklagade dock till hovrätten – och har nu fått ett mildare straff.

Hovrätten slår fast att mannen inte hade för avsikt att skada hunden, utan att brottet begicks av grov oaktsamhet, och ändrar straffet från rättspsykiatrisk vård till dagsböter på sammanlagt 7 000 kronor.

Hunden avlivades

Hunden avlivades efter händelsen på grund av allvarliga skador. I en rapport från en djurvårdare står det att hunden skakade konstant, hyperventilerade så det inte gick att höra hjärtat, trampdynorna var lösa på alla tassar och att klorna var borta upp till pulpa eller längre.

Förutom djurplågeriet döms mannen även för ringa misshandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.