Lars Lindberg, regionchef Företagarna Norrbotten, berättar att framtidstron är stor bland länets småföretagare. Foto: SVT/Arkiv/Claudio Bresciani/TT

Småföretagarna i Norrbotten har den ljusaste framtidstron av alla

Uppdaterad
Publicerad

Småföretagarna i Norrbotten är de mest positiva när det gäller att bedöma konjunkturen jämfört med företagare i övriga landet.

71 procent av alla småföretagare i länet ser goda möjligheter till expansion samtidigt som det är just företagarna i Norrbotten som upplever störst brist på arbetskraft.

Många delar problemet

Hälften av alla småföretagare i Norrbotten säger att de har svårt att hitta lämplig arbetskraft. Trots det toppar Norrbotten listan över Sveriges län med den starkaste småföretagskonjunkturen tillsammans med Uppsala och Västerbotten.

”Många räknar med att växa”

– I Norrbotten har många företagare en stark känsla av att det mesta går i en positiv riktning. Jobbar man till exempel med markentreprenad i Boden så har man särskilt stark framtidstro. Många företagare räknar med att växa men har svårt att sätta fingret på exakt när i tiden, säger Lars Lindberg, regionchef Företagarna Norrbotten.

Stora skillnader

De län där småföretagarna är mest pessimistiska är Gotland och Västernorrland, Kronoberg och Södermanland.

– Orsakerna till de stora skillnaderna kan bero på vilka branscher som är tongivande i länet. Även hur internationella företagen är. Län med få exportföretag pressas av höga kostnader, stigande räntor och en svagare krona, säger Jörgen Kennemar, företagarekonom på Swedbank i en kommentar.

Småföretagsbarometern är Sveriges största konjunkturundersökning inriktad speciellt på småföretagskonjunkturen och har genomförts sedan 1985. Undersökningen omfattar 4 000 företag inom det privata näringslivet med 1–49 anställda. Småföretagsbarometern produceras i samverkan mellan Företagarna, Sparbankernas Riksförbund och Swedbank.

Källa: Småföretagarbrometern

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet