Anders Nystedt, smittskyddsläkare, är orolig över hur smittspridningen påverkas av att många samlats på krogen för att se fotbolls-EM på storskärm. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Smittskyddsläkaren: Första fallet av deltaviruset i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt meddelar nu att Norrbotten, med stor sannolikhet, har fått sitt första fall av deltaviruset i länet.

Den senaste tiden har Region Norrbotten växlat upp jakten på deltaviruset i länet. Man har bland annat dubblat sin screening, vilket betyder att man analyserar dubbelt så många stammar än vad man tidigare gjort.

Nu har Regionen, med stor sannolikhet, upptäckt länets första fall av deltaviruset.

”Familjen har skött sig exemplariskt”

Anders Nystedt, smittskyddsläkare, skriver i ett mejl till SVT att det handlar om en utlandsresenär. Enligt Nystedt har personen varit väldigt skötsam och hållit sig isolerad efter hemkomst.

– Även familjen har skött sig exemplariskt i karantän, säger han.

Fick symptom under utlandsvistelsen

Enligt smittskyddsläkaren finns det sannolikt ingen spridning från detta fall, utom möjligen i samband med resan. Personen ska ha fått lite symptom under utlandsvistelsen och testat sig negativt innan avresa.

– Men tog lyckligtvis ett nytt prov efter hemkomsten.

Han understryker dock att uppgifterna är preliminära men att det med stor sannolikhet handlar om deltaviruset.

Detta är deltavarianten av covid-19

Deltavarianten har tidigare kallats för ”indiska varianten” och Folkhälsomyndigheten kan inte utesluta att Deltavarianten kan kräva en tredje dos vaccin.

Enligt brittiska myndigheter så är deltavarianten upp till 60 procent mer smittsam än alfavarianten, tidigare känd som den ”brittiska varianten”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.