Foto: SVT

Smittskyddsläkaren: Inte läge att stänga ner högstadieskolor i Norrbotten i nuläget

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt tror inte att det är läge att stänga ner några högstadieskolor i Norrbotten förtillfället.

– Länet har absolut lägst smittspridning i landet just nu, säger han.

I dag meddelade utbildningsministern Anna Ekström (S) att även högstadieskolor ska tillåtas att bedriva fjärr- eller distansundervisning. Detta har endast gällt gymnasieskolor tidigare.

Den nya bestämmelsen, som ska träda i kraft redan på måndag, ska användas som en sista utväg för att undvika trängsel i skolan och kollektivtrafiken.

Coronaviruset i Norrbotten

Kan stängas vid påtaglig smittspridning

Det är skolans huvudmän som fattar det slutgiltiga beslutet men smittskyddsläkaren Anders Nystedt tror att få högstadieskolor i Norrbotten kommer att stängas och övergå till distansundervisning. Anledningen är att Norrbotten just nu har låg smittspridning generellt sett.

– Det här är mest taget utifrån ett Stockholmsperspektiv. Men får man en smittspridning som blir påtaglig i en skola så har man nu ett instrument som inte har funnits förut, säger Anders Nystedt.

Istället vill han att detta ska användas som en sista utväg då skolan visat sig vara en liten del i smittspridningen av covid-19.

Vill ha en diskussion med rektorer

Enligt Nystedt är det en lång lista på åtgärder som måste göras innan en skola kan stänga. Under torsdagen hölls ett digitalt möte mellan smittskyddsläkaren och runt 220 personer från Norrbottens skolvärld om det nya beskedet från utbildningsministern.

– Vi var överens om att om någon huvudman funderar på att stänga får de gärna diskutera detta med mig först.

Max två dagar i Luleå

Maarit Enbuske, skolchef på Luleå kommun, säger att det är upp till varje rektor att fatta beslut om de vill införa fjärr-och distansundervisning. Kommunen kommer att tillåta max två dagar hemmastudier per vecka och årsklass.

– Varje skola kommer att få göra lokala riskbedömningar, säger Maarit Enbuske, skolchef på Luleå kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet