Smittskyddsläkaren Anders Nystedt på Region Norrbottens presskonferens om coronaläget i länet. Foto: Randi Gitz/SVT

Smittskyddsläkaren om covid-19 i Norrbotten: ”Spår mörka moln på horisonten”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen höll Region Norrbotten presskonferens gällande covidsituationen i länet. Smittskyddsläkaren Anders Nystedt spår mörka moln på horisonten.

– Vi följer inte samma tempo som övriga Sverige men det finns risk att vår utveckling också går åt fel håll, säger han.

Just nu är det framförallt barn och ungdomar som insjuknar i covid-19 ofta kopplat till klusterutbrott. Jämfört med övriga Sverige är det rådanade läget ändå stabilt.

– Vi ligger bra till om man jämför med övriga landet och till exempel våra grannländer. Just nu vårdas åtta på vanlig vårdavdelning och två på iva, säger Anders Nystedt.

Coronaviruset i Norrbotten

Säsongsinfluensan ökar

Under förra veckan konstaterades 60 fall av säsongsinfluensan och ytterligare 26 mellan i måndags och igår. Jämfört med vecka 49 är det en ökning med 88 procent.

– I tolkningen av statistiken måste vi komma ihåg att vi hittar betydligt fler fall i år jämfört med 2015-2020 då vi provtar betydligt fler, säger Nystedt.

Influensa analyseras även på de personer som lämnar prov för covid-19.

Vill att man vaccinerar sig

Anders Nystedt tryckte även på vikten av att vaccinera sig mot covid.

– Jag tror att det här viruset kommer leva kvar under hela vår livstid. Du kommer att bli sjuk förr eller senare men risken att bli svårt sjuk blir avsevärt mindre om du vaccinerar dig, säger han.

Det är framför allt deltamutationen som sprider sig i länet. Ännu har inget omikronfall konstaterats.

Här är alla nya restriktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet