Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Blir inget nattklubbsfestande på nyårsafton” – Här är de nya restriktionerna som gäller från 23 december. Foto: TT

Här är alla nya restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Inget klubbande på juldagen och jobba hemifrån om du kan.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har presenterat nio nya åtgärder för att begränsa smittspridningen.

Det här gäller från 23 respektive 24 december.

Belastningen på sjukvården ökar, och Folkhälsomyndighetens nya scenarier över smittspridningen tyder på att den kan bli omfattande i mitten av januari. Läget är allvarligt, enligt regeringen. Därför vidtas nu flera tillfälliga åtgärder för att begränsa smittspridningen.

Det här gäller från den 23 december:

• Trängsel ska undvikas i alla miljöer.

• Alla som kan jobba hemifrån bör jobba hemifrån. Detta för att minska minska smittspridningen på jobbet, från och till jobbet samt för att minska trängseln i kollektivtrafiken för de som inte kan jobba hemifrån.

• Endast sittande gäster tillåts på krogar och restauranger samt krav på en meters avstånd mellan sällskapen.

– Det innebär i praktiken att det inte blir något nattklubbsfestande på juldagen eller nyårsafton, säger statsminister Magdalena Andersson på den myndighetsgemensamma pressträffen.

• Enbart sittande publik på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 20 personer. Detta gäller oavsett om gästerna har vaccinationsbevis eller inte. Utan vaccinationsbevis krävs avstånd mellan sällskapen, och max åtta personer per sällskap.

Vid tillställningar eller sammankomster med fler än 500 deltagare krävs vaccinationsbevis. Utöver det gäller avstånd mellan sällskapen, och max åtta personer per sällskap.

• Krav på tio kvadratmeter per person för butiker, köpcentrum och platser för kultur- och fritidsverksamheter. Detta gäller till exempel för gym.

– Man kan fortfarande träna men med smittreducerande åtgärder, säger Magdalena Andersson.

• Deltagande på cuper och läger inomhus avråds. Träningar och matcher kan genomföras som vanligt. Detta gäller till den 16 januari.

Universitet och högskolor kan fortsätta bedriva undervisning på plats, men rekommendationen är att införa smittskyddsåtgärder. Distansundervisning kan införas om det krävs, men undervisning på plats är huvudregeln.

Folkhälsomyndigheten hemställer även till regeringen att fatta beslut om följande krav:

• Maxtak på 50 personer vid uthyrning av platser för privata sammankomster

• Enbart sittande resenärer vid långväga kollektivtrafik.

Dessa åtgärder kräver så kallade förordningsändringar, och kan därför börja gälla först 24 december.

Regeringen har också fått en hemställan om krav på att utländska medborgare över 12 år ska uppvisa ett max 48 timmar gammalt pcr-test vid inresa till Sverige. Förslaget ligger under beredning så det är inte klart när detta börjar gälla, men enligt regeringen kommer besked inom kort.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.