Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vaccinera dig och gör det så fort du kan”, säger Magdalena Andersson (S). Foto: TT

Magdalena Anderssons skarpa uppmaning: ”Vaccinera dig så fort du kan”

Uppdaterad
Publicerad

Den ökande smittspridningen har lett till att regeringen nu inför skärpta restriktioner – samtidigt ger statsminister Magdalena Andersson en skarp uppmaning till de svenskar som ännu inte vaccinerat sig.

– Vaccinera dig, och gör det så fort du kan, säger hon under tisdagens pressträff.

Med tre dagar kvar till jul kommer regeringen, som förutom statsministern även representeras av socialminister Lena Hallengren och finansminister Mikael Damberg, med ett beskt besked – den ökade smittspridningen innebär att flera nya restriktioner införs redan i morgon (tryck här för att läsa om alla nya restriktioner som gäller).

Magdalena Andersson säger att hon förstår att svenskarna är trötta på pandemin, men att vi måste anpassa oss efter den nya verklighet som råder.

– Efter några månader där livet mer eller mindre sett ut som livet före pandemin måste vi nu göra en kraftansträngning tillsammans. Jag förstår att många är trötta på det här, så kan jag också känna. Det blir lite tuffare nu ett tag.

Uppmaningen till svenska folket

Magdalena Andersson passade på att tacka alla vårdanställda, och riktade dessutom en skarp uppmaning till svenska folket:

– Det har varit en lång tid av påfrestningar för er och dessvärre tycks det inte bli bättre. Därför vill jag också inskärpa allvaret hos dig som ännu inte är vaccinerad. Gör som så många andra svenskar redan har gjort. Vaccinera dig, och gör det så fort du kan.

– Vaccinet är utan tvekan det bästa skyddet vi har att tillgå, både för dig som individ men också för samhället som helhet. Och detsamma gäller så klart för dig när det är dags att ta den tredje dosen, gör det så fort det är möjligt.

Lena Hallengren: ”De val du gör påverkar andra”

Under presskonferensen får Lena Hallengren frågan om varför nya restriktioner behöver införas trots en hög vaccinationstäckning – 80 procent av svenskarna över 12 år har fått två doser. Hon svarar då:

– Det råder ingen tvekan om att vaccin skyddar mot svår sjukdom och död. Utan vaccin skulle vi vara i ett betydligt värre läge. Men vaccinet är inte lika bra på att hindra smittspridningen.

– Det är fortfarande högre risk att smitta och bli smittad när man är ovaccinerad. Men vaccinerade kan också bidra.

Lena Hallengren nämner även belastningen på vården – och att de som är mest utsatta måste skyddas.

– Tänk på att de val du gör också påverkar andra, säger hon och påpekar att den som inte är vaccinerad riskerar att bli svårt sjuk i vinter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet