177 norrbottningar har avlidit sedan utbrottets början. Enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedt syns det en stor skillnad i åldrarna bland de som avlidit – från 47 till 95 år. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren om dödsfallen i Norrbotten: Åldersspannet har blivit större

Publicerad

Under onsdagen meddelade Region Norrbotten att ytterligare 13 länsbor avlidit i sviterna av covid-19. Smittskyddsläkaren Anders Nystedt har tittat närmare på 33 dödsfall som skett efter årsskiftet – och åldersspannet har blivit större.

Sedan coronautbrottets början har 177 norrbottningar avlidit med eller av covid-19. Under 2021 har totalt 39 personer dött och i de 33 fall som regionen granskat har åldersspannet blivit större – från 47 till 95 år.

– Åldersspannet är ganska stort. Men de allra flesta som är under 70 avlider dock med covid – inte av covid, säger Anders Nystedt.

Coronaviruset i Norrbotten

Andra orsaker kan ligga bakom

Folkhälsomyndigheten har ett slags kriterium för statistiken. Har man diagnostiserats med coronaviruset 30 dagar innan dödsdatum räknas det in.

– Dödsorsaken är ofta en annan eller att de i grunden är väldigt sjuka och därför inte klarar av infektionen. Därför blir det några som egentligen har avlidit av andra orsaker, säger Nystedt.

Arjeplog och östra Norrbotten hårt drabbade

Smittskyddsläkaren berättar att man rent geografiskt kan se ett tydligt mönster. En kommun med stor smittspridning i förhållande till sin befolkningsmängd får också många dödsfall.

– Just nu är det östra Norrbotten och Arjeplog som är hårdast drabbat.

Äldre behöver två sprutor för tillräckligt skydd

Av de 33 dödsfallen hade 27 personer omsorgsinsatser. 22 vårdades på särskilt boende för äldre medan de andra fem hade hemsjukvård, hemtjänst eller båda.

Hade någon av de avlidna hunnit vaccineras?

– Det vet jag inte, men det är inte osannolikt att några hunnit få den första vaccindosen. Då har de troligtvis smittats i nära anslutning till den och i så fall har vaccinet inte hunnit få effekt, säger Nystedt och fortsätter:

– Sedan är effekten av vaccindos ett nog bara måttlig. Särskilt de äldre måste nog få två doser innan skyddet blir bra nog.

Smittskyddsläkaren: ”Fortsätt kämpa”

För att få ner smittspridningen och dödstalen har Anders Nystedt varit tydlig sedan dag ett. Det enkla är det fundamentala.

– Håll er undan om ni har förkylningssymptom. Håll avstånd när det är möjligt, då blir du inte smittad eller smittar andra. Tänk på handhygienen när ni är ute i offentligheten, då blir det inte mycket till smittspridning.

Är vi för dåliga på det här?

– Vi bör bli ännu bättre och kämpa på. Snart kommer vaccinerna!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet