På grund av personalbrist har man tvingats slå ihop lungavdelningen med infektionsavdelningen på Sunderby sjukhus. Arkivbild Foto: SVT

Smittskyddsläkaren: ”Vi är lite sköra”

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli stora konsekvenser om ett ordentligt mässlingutbrott skulle inträffa i Norrbotten. Anledningen är att det just nu finns ovanligt få vårdplatser med isoleringsmöjlighet på Sunderby sjukhus.

I vanliga fall finns det närmare tjugo vårdplatser på infektionskliniken på Sunderby sjukhus. Men på grund av personalbrist har man tvingats slå ihop lungavdelningen med infektionsavdelningen.

– Jag tror att det finns tio platser på infektionsavdelningen just nu, varav kanske sex-sju stycken är äkta isoleringsplatser. Sedan kan det finnas någon möjlighet att öppna en sal till. I normalläge går det bra men blir det till exempel en epidemi med mässling är vi lite sköra, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Två konstaterade fall

Mässling är en av världens mest smittsamma sjukdomar som i värsta fall kan leda till döden. I torsdags blev det känt att två familjemedlemmar i Norrbotten drabbats av sjukdomen. Just nu pågår en smittspårning på alla kliniker som personerna vistas på då sjukdomen är luftburen. En del vårdanställda har även tagits ur arbete då det än så länge är oklart om de är immuna eller inte. Men de allra flesta vårdgivare är vaccinerade – speciellt efter mässlingsepidemin i Göteborg i början av 2018 och förra året.

Hur har det som hände i Göteborg påverkat er?

– Det har påverkat oss så att vi innan det här utbrottet i Norrbotten har förberett oss lite grann. Många är till exempel vaccinerade och immuna. Sedan har vi ju deras erfarenhet att rida på. Vi har ju lärt oss en hel del hur man ska handlägga sådant här.

Ingen anledning till oro

Anders Nystedt hoppas att det bara blir två mässlingfall i Norrbotten och tycker inte att allmänheten bör vara oroliga. Däremot kan det vara bra att känna till att det inträffat.

– Om man mot förmodan, måste jag säga, skulle insjukna så kan man ha mässling i bakhuvudet. När man pratar med 1177 kan man säga ”jag var där och där när mässlingsutbrottet var, kan det vara det?”. Då blir det korrekt handlagt på en gång, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare på Region Norrbotten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.