Snart är hela Bottenviken istäckt. Foto: Sjöfartsverket

Snart är Bottenviken täckt av is – fryser ihop i natt

Uppdaterad
Publicerad

Bottenviken är nästan helt täckt med is från Örnsköldsvik och norrut. I natt väntas den sista öppna ytan frysa ihop.

Det är ovanligt tidigt uppger SMHI:s meteorologer.

– Det har inte hänt så ofta de sista tio åren att det varit så pass mycket is vid den här tiden som det är just nu, säger Magnus Larsson, ismeteorolog på SMHI, till Piteå-Tidningen.

Senast det hände var 2011. På 1980-talet var var Bottenviken istäckt sju vintrar av tio, men de senaste 30 åren har vintrarna varit mildare.Istäcket kan dock bli kortlivat. Redan under onsdagen väntas plusgrader och kraftiga sydliga vindar, men Magnus Larsson tror att isen lägger sig igen när kylan återvänder.

– Det finns jättebra förutsättningar för det. Vattnet är rejält avkylt, säger han till PT.

Isbrytarna i Luleå igång

Redan i mitten av december sattes isbrytarna Ale, Oden, Atle, Frej och Ymer i drift från hemmahamnen i Luleå.

Anders Dahl, chef för isbrytningen vid Sjöfartsverket, säger till SVT att det är viktigt att komma ihåg att isbrytarna utgör en samhällsviktig resurs.

– Utan dem skulle de norrländska hamnarna tvingas hålla stängt i upp till 130 dagar om året – något som i sin tur skulle drabba svenskt näringsliv hårt eftersom hela nio av tio varor till och från Sverige går via sjöfarten, säger Anders Dahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.