Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pia Näsvall, vaccinationsansvarig vid Region Norrbotten, berättar varför det är viktigt att även tonåringar vaccinerar sig. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Snart får även 16-17-åringar i Norrbotten vaccinera sig

Publicerad

Den 9 augusti får även ungdomar i åldern 16 och 17 år vaccinera sig mot covid-19. Syftet är främst att skydda ungdomarna själva mot sjukdom, men även minska smittspridningen i samhället.

Vaccinationerna planeras att kunna starta från och med andra veckan i augusti och framåt. Detta gäller även för barn ned till 12 år med särskild risk att drabbas av allvarlig covid-19.

Regionen är redo

– Vi känner oss absolut redo och vill att den här gruppen också ska få vaccin, så att vi får en hög vaccinationgrad, säger Pia Näsvall, vaccinationsansvarig vid Region Norrbotten.

Varför är det så viktigt att även den här gruppen väljer att vaccinera sig?

– Det är viktigt att vi får stopp på den här pandemin och att vi alla får börja leva ett vanligt liv, som vi så längtar efter, säger Pia Näsvall.

Information på väg till hemmen

Just nu håller man på att ta fram informationsmaterial, som kommer att skickas ut till alla 16-17-åringar. I informationsbrevet står det att målsman måste ge sitt samtycke. Vaccinet som kommer att erbjudas är Pfizer-vaccin, som är godkänt ned till 12 år.

– Prognoserna säger att den grupp som vi nu vaccinerar kommer att vara färdigvaccinerade senast oktober månad. Sedan tar det ytterligare några veckor innan den nya gruppen har fått dos 2, säger Pia Näsvall, vaccinationsansvarig vid Region Norrbotten.

Beslutet om vaccinering av yngre är fattat av Folkhälsomyndigheten.

I klippet hör du Pia Näsvall berätta om hur viktigt det är att vaccinera sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet