Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Nysteddt, smittskyddsläkare i Norrbotten, tror att Folkhälsomyndighetens senaste siffror är för optimistiska. Foto: Stig Holmfrid/SVT

Smittskyddsläkaren tror på en fjärde våg efter nya deltafall i Norrbotten

Publicerad

Tre nya fall av covid-19-mutationen delta upptäcktes på torsdag kväll i Norrbotten och smittskyddsläkaren tror att det kommer fler fall i länet, som hittills klarat sig bra.

– Jag tror på en fjärde virusvåg och det kan behövas en tredje vaccination, säger Anders Nystedt.

Nu är det alltså fyra personer i Norrbotten som konstaterats ha drabbats av deltavarianten, men de tre nya fallen anses med stor sannolikhet ha ökat smittspridningen mer än så.

Fjärde våg i höst

– Vi kommer inte undan delta i Norrbotten, men om vi är försiktiga och följer våra grundrekommendationer så kan vi nog bromsa spridningen rejält, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Han tror att deltavarianten kommer att ta över smittspridningen helt och hållet, även i Norrbotten.

– Jag tror på en fjärde våg som inte kommer att bli lika stor som de andra. Jag hoppas den kommer först i höst då så pass många har fått sina två vaccindoser. Det kommer sannolikt inte att få så stora konsekvenser i sjukvården med dödlighet och annat, säger Anders Nystedt.

”Naturligt vaccinerade”

Han tror också att det kan behövas en tredje vaccindos på grund av deltamutationen, men han är inte alls lika säker på det längre.

– Troligen är det så, men det kan också vara så att den här mutationen kommer hoppa runt bland oss som har vaccinerats två gånger, och vi blir då lite naturligt vaccinerade även av den äkta infektionen. Vi blir inte särskilt sjuka, men vårt immunförsvar får en extra push av det, säger Anders Nystedt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet