Festivalnätverket i Nottbotten oroar sig för att det ska bli en hel del ungdomsfestande i sommar. Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Spontana ungdomsfester i Norrbotten oroar

Uppdaterad
Publicerad

Spontana och självorganiserade ungdomsfester oroar nu Festivalnätverket i Norrbotten. Ungdomsfester brukar bli fler under sommaren vilket ökar risken för att ungdomar dricker alkohol, menar man i nätverket.

Festivalnätverket uppmanar därför alla föräldrar att prata med sina ungdomar om detta.

– Det är såklart ett bekymmer om antalet privata fester bland ungdomar ökar nu under sommaren. Dels på grund av risken för ökad smittspridning, dels på grund av att fler ungdomar kommer i kontakt med alkohol när inte poliser, ordningsvakter eller andra vuxna är på plats, säger Robert Pedersen, gruppchef vid Polismyndigheten, i ett pressmeddelande.

Coronaviruset i Norrbotten

Ungdomarnas svar

Festivalnätverket har pratat med ungdomar om deras planer inför sommaren. De flesta menar att de inte har några egna planer på att festa och dricka alkohol under sommaren, men däremot tror de att många andra kommer att göra det.

– Jag tror att ungdomar kommer att festa mycket, både små och stora fester. Mycket cruising. Unga tänker inte på corona, säger en av ungdomarna.

Festivalnätverket i Norrbotten är ett nätverk för tryggare festivaler och marknader. Nätverket består av representanter för kommunerna i Norrbotten, festivaler i länet, Polismyndigheten och Länsstyrelsen.

Tips till föräldrar

Festivalnätverket har frågat ungdomar hur föräldrar kan tänka och agera inför sommaren. Utifrån ungdomarnas svar har nätverket sammanställt några tips:

  • Prata med ungdomen kring deras planer för sommaren.
  • Berätta, med tillit och respekt, vad du förväntar dig av ungdomen.
  • Fundera över hur du kan överraska och uppmärksamma din ungdom i sommar.
  • Prata ihop dig med andra föräldrar om hur ni kan agera tillsammans om något händer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet