Allt färre insjuknar i covid-19 men fortfarande har pandemin ”betydande” påverkan på sjukvården. Foto: Diego Azubel/TT

Fortsatt hårt tryck på sjukhusen i Norrbotten trots färre covid-19 patienter

Uppdaterad
Publicerad

Trots att smittspridningen av covid-19 minskar i Norrbotten är det fortsatt högt tryck på sjukhusen. Region Norrbotten bedömer att påverkansgraden är ”betydande”.

Länsstyrelsen lämnar under onsdagen en lägesrappport för vecka 26 där myndigheten sammanfattar läget i länet.

Vaccinering inför skolstart

– Det är väldigt få unga som bir svårt sjuka av covid-19. Ur smittskyddssynpunkt är det bra att ungdomar 16 år och äldre vaccineras inför att gymnasiet öppnar igen till hösten, säger smittskyddsläkare  Anders Nystedt i rapporten.

Coronaviruset i Norrbotten

Oro för personalbortfall

Läget i kommunerna visar att Piteå har fortsatt måttlig påverkansgrad på sin verksamhet på grund av covid-19 medan resterande kommuner i länet anger att de inte har någon påverkan. Det finns en oro för personalbortfall i redan utsatta verksamheter såsom vård och omsorg. Flera kommuner förbereder även för starten av turistsäsongen.

Semesterfirande och tillrest arbetskraft från andra län och länder kan innebära att smittspirdningen ökar.

Flera kontroller

Länsstyrelsen i Norrbotten fortsätter att göra sina kontroller. Under veckan har man genomfört tillsyn på museum, i butiker, på golfbanor, en padelhall och vid en turiststation.

Den 1 juli genomförs anpassningar av rådande restriktioner och e-tjänsten Covidbevis lanseras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet