Arbetspendlare mellan Haparanda och finska Tornio kan nu få ett tillfälligt vaccinationsintyg via telefonen. Foto: SVT/Arkiv

Arbetsspendlare ska snabbare få sitt vaccinationsintyg

Uppdaterad
Publicerad

Arbetspendlare som behöver ett tillfälligt vaccinationsintyg för att ta sig över svenska gränsen får nu en enklare tillvaro. Inom Region Norrbotten ska det nu räcka med ett telefonsamtal för att få intyget.

– Vi gör det för att underlätta för de som behöver åka över finska gränsen för att arbeta, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Norrbotten.

De som behöver ett vaccinationsintyg för en smidigare arbetspendling kan nu ringa och få hjälp med ett vaccinationsintyg som visar att de är fullvaccinerade mot covid-19.

Lösningen är på plats till 1 juli då det nationella covidbeviset tar över. Beviset är bland annat tänkt att underlätta resor inom EU.

Från den 1 juli ska var och en som ska ut och resa kunnaladda ner det nationella Covidbeviset på e-hälsomyndighetens webbplats. www.covidbevis.se

– Men fram till dess så hjälper de som behöver ett vaccinationsintyg för att kunna arbetspendla via telefonen, säger Pia Näsvall.

Covidbeviset ger dig ett bevis på att du är vaccinerad vilket underlättar resor inom EU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer