De tre vännerna är less på att handla snus över nätet. Därför passar de på att hamstra när de åkt tolv mil från Uleåborg. Foto: Kirsi Vanttaja/SVT

Finska snushamstrarna tillbaka i Haparanda – kompisgänget åker 24 mil tur och retur

Uppdaterad
Publicerad

De finska tobaks- och läskköparna är tillbaka i Haparanda. Anledningen är att det är fritt fram att passera gränsen till Haparanda utan några kontroller på den svenska sidan.

Tuomas Honka, Topi Kaiikkonen och Veeti Tommela är glada över att slippa beställa dyrt snus via nätet, som de gjort under tiden Sverige stängde sina gränser. Killarna tycker att den tolv mil långa färden från hemstaden Uleåborg är mödan värt.

Glada snusköpare på besök igen

De måste testa sig när de åker tillbaka till Finland men det är ingen stor uppoffring tycker de.

Coronaviruset i Norrbotten

– Vi kommer att åka hit litet då och då, säger Topi Kaikkonen.

Han är inte rädd för den höga smittspridningen i Norrbotten.

Heikki vill köpa snus och vin

Någon som inte heller är rädd är Heikki Vanhanen som redan haft covid-19. Han har kommit till gränsen ända från Moskva för att semestra och besöka sin gamla hemstad Kemi. Nu passar han på att åka över till Haparanda och shoppa kläder, vin och – snus förstås.

– Det är ju roligt att vi kan komma över igen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet