Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Esa Paldanius menar att coronapandemin påverkat handeln i Haparanda oerhört, men ser försiktigt positivt på framtiden. Foto: Nellie Andersson/SVT

Fler finländare handlar åter i Haparanda – vill ha snus

Uppdaterad
Publicerad
Fler har börjat ta sig över gränsen mellan Haparanda och Torneå, men läget är fortfarande tufft för flera företagare i Haparanda menar Esa Paldanius, ordförande för Företagarna i Haparanda.
– Det kommer lite mer finskregistrerade bilar, men det är givetvis mycket mindre än tidigare.

För en tid sedan rapporterade vi om att det blossat upp en debatt om Finlands gränskontroller efter att medborgarna kunnat tolka dem som att man varken får lämna eller komma in i landet trots att det är en rättighet som EU-medborgare.

Efter det berättade Nordkalottens Gränstjänst att allt fler börjat ta sig över gränsen. Det här är någonting som börjat synas inom handeln på vissa håll i Haparanda, menar Esa Paldanius. 

– Det är nog främst handeln som tar mer del av öppningen om man säger så, sedan tror jag tillverkningsindustrin, hotell och restaurangnäringen kommer lite efter. Men framför allt är det handel och som många vet så är snushandeln ganska stor i Haparanda, så de ser redan en viss ökning.

Återhämtningen för handeln kan ta tid

Samtidigt som han tror att det kommer ta ett tag innan allt är som vanligt.

– Jag skulle tro att besökarna kommer med tiden, men det beror också på epidemin och hur man resonerar i respektive samhälle. Men jag skulle tro att återhämtningen tar sin lilla tid, säger han.

Skillnader mellan branscher

Precis som Esa Paldanius säger pekar de kontakter SVT Nyheter Norrbotten haft med handlare i Haparanda på skillnader mellan olika branscher efter att gränskontrollerna lättats något igen. Veli Mellajärvi är butikschef på en bilaffär och har märkt av när de finska kunderna saknats på svenska sidan.

- Nu har de börjat komma hit igen från andra sidan, så det är skönt, säger han.

”Det är bara att kämpa på”

Sixten Thuni, som äger en annan butik i Haparanda, ser däremot bara att en bråkdel av kunderna börjat komma tillbaka. Han tror att det kommer att dröja ett bra tag innan affärerna går som innan coronautbrottet.

– Det kommer säkert ta ett–två år, men vad ska man göra? Det är bara att kämpa på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet