Hör polischefen Lars Öberg om vad han ser för möjliga problem med att gränskontrollerna upphör. Foto: Kirsi Vanttaja/SVT

Polischefen Lars Öberg orolig för hejdlös gränstrafik i Haparanda

Publicerad

Polischefen för östra Norrbotten, Lars Öberg, är orolig över att folk kommer börja nöjesåka över gränsen till Sverige för att kontrollerna upphör.

– Pandemin är inte på något sätt över, säger han.

Polismyndigheten i Nord har kontrollerat runt 250 000 personer som har kommit till Sverige efter att gränserna stängdes i februari. Den största gränstrafiken har varit i Haparanda. Bara Öresundstrafiken från Danmark har varit större än vid Haparandagränsen.

Vill återgå till det normala

– Vi är lättade över att kunna övergå till vår ordinarie verksamhet såsom brottsbekämpning och genomföra utlovade medborgarlöften, säger polischefen Lars Öberg.

Coronaviruset i Norrbotten

Han oroas dock av de glada snusköparna från Finland.

– Jag hoppas att folk är försiktiga och inte passerar gränsen till Sverige i onödan.

Uppmaningen: Inga nöjesresor

Lars Öberg vill påminna folk från grannländerna om de höga smittotalen i Norrbotten.

– Folk ska inte tänka att nu är faran över eftersom Sverige har slutat med gränskontroller.

Men enligt polischefen finns det också positiva saker med polisens insatser mot pandemin.

– Vi har jobbat med kollegor från hela Sverige tillsammans med Tullverket och skapat ett nätverk som vi säkert har nytta av i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet