Hopp om fler poliser i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Nu är lagförslaget om polissamarbete över gränserna färdig. För Norrbottens del handlar det om möjligheter att agera tillsammans med finsk och norsk polis när det gäller gränsöverskridande brottslighet.

Den svenska regeringen ser ett ökat behov av samarbete mellan poliser i olika stater i och med den ökade rörligheten över gränserna och behovet av skydd mot terroristattentat.

Och i Norrbotten ökar möjligheterna att bekämpa brottslighet som sker över gränserna till Finland och Norge. Det nya lagförslaget ska nu ut på remiss och om lagen går igenom i riksdagen under våren träder det i kraft redan den 2:a juli i år.

”Det kommer finnas fler poliser”

Landsbygdsminister Sven – Erik Bucht (S) välkomnar lagförslaget om polissamarbete över gränserna.

– Man kan sampatrullera, så att en finsk polis och svensk polis finns i samma bil. Det innebär att vi närapå fördubblar resurserna när det gäller patrullerna, säger han till SVT Nyheter Norrbotten.

– Vi hade haft helt andra möjligheter att bekämpa brottsligheten med dieselstölderna om den finska och svenska polisen hade kunnat agera tillsammans, säger Bucht. Det här tror jag att folk i Tornedalen kommer att märka. Det kommer att finnas fler poliser i den tornedalska glesbygden när länderna kan samarbeta.

Finns det inte en risk att det som är tillåtet i Finland inte är tillåtet för polisen i Sverige?

– Allt sker i nära samarbete mellan polisen, så den kommer att minimeras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polissamarbete över gränsen

Mer i ämnet