Från och med nästa år ska Luleåborna kunna slänga sitt avfall dygnet runt. Foto: TT

Snart kan Luleåborna slänga sitt avfall dygnet runt

Publicerad

Med start under nästa år kommer Luleåborna att kunna lämna avfall på återvinningscentralerna vilken tid på dygnet som helst.

– Vi vet att det är efterfrågat av Luleåborna så det blir en tidig julklapp från oss, säger Per Ekervhen, vd på Lumire.

Ambitionen är att alla  återvinningscentraler i Luleå ska vara  dygnet runt-öppna. Först ut är återvinningscentralerna i Råneå och Antnäs och sedan kommer Risslan och Sunderbyn att ha samma service, berättar företaget i ett pressmeddelande.

– Att vi ökar återvinningen i Luleå, det är det viktigaste. Vi vill att Luleåborna ska bli ännu bättre på att lämna in det som ska till återvinningscentralerna och vill ge förutsättningar för att detta ska kunna ske – oavsett vilken tid på dygnet som passar den enskilde, säger Per Ekervhen.

Så ska det gå till

Hur kommer det att fungera rent praktiskt?

– För de som vill använda återvinningscentralerna utanför våra ordinarie öppettider kommer vi att erbjuda en enkel men nödvändig utbildning digitalt, det kommer även att finnas möjligheter att genomföra utbildningen med vår personal. Sedan identifierar man sig när man kör in på återvinningscentralen.

Men visst avfall kommer bara att kunna lämnas närdet finns personal på plats.

– Det beror på att det finns vissa sorter av avfall som är mer känsligt av olika anledningar, och här har vi än inte bestämt än vad som kommer att kunna lämnas under de tider vi inte har personal på plats, säger Per Ekervhen.

Piteåborna slänger sopor dygnet runt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.