Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör regionrådet Linda From (M) och oppositionsrådet Anders Öberg (S) om de höjda avgifterna i vården. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Snart kan vården bli dyrare för norrbottningarna: ”Slår hårt mot dem med stora behov”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med årsskiftet kan det bli det dyrare vård för norrbottningarna. I dag klubbade regionstyrelsen igenom förslaget om höjda avgifter i vården. Det blir ingen avgift för barn och unga som besöker akutmottagning eller jourcentral, den punkten i förslaget ströks.

Däremot höjs bland annat avgiften för primärvårdsbesök från 200 till 300 kronor, besök på akutmottagning eller jourcentral blir 100 kronor dyrare, och högkostnadsskyddet för sjukresor höjs från 1 600 till 2 400 kronor om kommunfullmäktige fastslår förslaget nästa vecka.

– Det slår hårt mot dem som har stora behov och som besöker vården ofta. För de som inte har nått högkostnadsskyddet innebär det att man får betala 700 kronor för besöket om man är i behov av att åka taxi, säger oppositionsrådet och socialdemokraten Anders Öberg.

M: Gäller sällanbesök

– Det här är ökningar för sällanbesök. Är det så att man behöver frekvent sjukvård så är det i snitt 3,6 besök innan man har frikort. Så det kommer inte att slå mot dem som behöver mycket hälso- och sjukvård och det har varit väldigt viktigt för oss, säger regionrådet Linda From (M).

Miljoner sparas om förslaget blir verklighet

Enligt regionstyrelsens beräkningar kan 15-17 miljoner sparas in om förslaget blir verklighet. En av punkterna som samtliga partier var positiva till var att lägga till en avgift på 1500 kronor om man inte dyker upp till en planerad operation.

Hör mer om politikernas syn på höjda avgifter i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer