Snart rullar kulturhusen från Malmberget

Uppdaterad
Publicerad

Till hösten planerar LKAB att börja flytta ett 30-tal av de gamla kulturhusen på Bolagsområdet i Malmberget. Husen ska få en ny plats i Koskullskulle.

Husen ska inte monteras ned innan flytt, utan rulla i väg med hull och hår. Det blir gigantiska flyttlass som kommer att gå mellan Malmberget och Koskullskulle.

LKAB vill åstadkomma två saker samtidigt med projektet. Dels kan husen bevaras för eftervärlden, dels kommer ett antal personer som tvingas flytta från Malmberget hitta ett boende i det gamla bostadsbeståndet.  De 30 husen rymmer ett 90-tal lägenheter.

Startar till hösten

I dag är en del av husen obebodda och efter flytten kommer de alltså att bli ett tillskott på bostadsmarknaden. Andra hus är bebodda och de hyresgästerna kan flytta med sina hus.

De första husflyttningarna kan starta till hösten, förutsatt att LKAB:s styrelse först tar det formella beslutet och att detaljplanerna i Koskullskulle hinner bli klara.

– Processen pågår för fullt med att arbeta fram en detaljplan tillsammans med kommunen. Parallellt med detta löper arbetet med att planera hur husflytten ska gå till rent praktiskt, säger Alexander Kult, samhällsomvandlare i Malmberget på LKAB till lkab.com.

Glada bybor

Redan nu har en utredning visat att det ur LKAB:s synvinkel är ”tekniskt och ekonomiskt försvarbart” att genomföra projektet.

Husen ska placeras på Solbacken i anslutning till ett bebyggt område i Koskullskulle och där får de ett varmt välkomnande.

– Nu bygger vi färdigt Koskullskulle, säger Sven-Erik ”Eko” Nilsson, ordförande i Koskullskulle intresseförening til lkab.com.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.