Stridsvagn 122 på Tofta skjutfält på Gotland Foto: Anders Wiklund/TT

Snart rullar tunga stridsfordon genom Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av oktober inleds en av Natos största övningar, Trident Juncture 2018, i Norge. I och med detta kommer många tunga fordonsekipage rulla genom norra Sverige.

Totalt kommer runt 50 000 människor att delta från ett trettiotal nationer, enligt ett pressmeddelande från Försvarsmakten. De flesta av de svenska markförbanden kommer passera Norrbotten, Västerbotten, Ångermanland, Jämtland och Härjedalen.

Från Bodens garnison deltar Norrbottens regemente med delar av 191:a mekaniserade bataljonen. Men också personer från Göta ingenjörregemente, Skaraborgs regemente och Södra skånska regemente. Totalt närmare 600 soldater och officerare.

Enligt Försvarsmakten kommer Sverige att delta med förband från samtliga stridskrafter. Anledningen till att man är med i den stora övningen är för att stärka Sveriges försvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.