Misstänkt bomb i Luleå Foto: SVT

Snäv avspärrning runt ”bomben”

Uppdaterad
Publicerad

Vår reporter Linda Jones blev ett diskussionsämne i sociala medier igår efter att hon på natten gjort en så kallad ”ståuppa” bredvid kartongen som misstänktes innehålla en bomb. Hon stod dock utanför avspärrningen som var mycket snäv under natten.

Per Karlsson var kommenderingschef för insatsen svarar på varför avspärrningen var så snäv till en början.

– Jag gick på som chef först klockan sju på morgonen, men jag gissar att de tänkte att det var väldigt lite folk i rörelse under natten och eftersom lådan inte smällt ännu såg man risken ganska liten att det skulle smälla just då.

Bombhot i Luleå

Så här berättar Per Karlsson om gårdagen:

– Jag gick först förbi vakthavande befäl och fick en lägesbild av situationen och fattade beslut om en särskild händelse, säger han.

Kallade in bombgruppen

Uttrycket särskild händelse betyder att kommenderingschefen tar över beslutsrätten från ordinarie chefer och man får tillgång till alla resurser som behövs för att kunna utföra uppdraget.

Per Karlsson bestämde sig för att beställa upp bombgruppen. Utifrån dialog med dem beslutades om en större avspärrning. Inte egentligen på grund av att explosionsrisken bedömdes som hög, utan för att bombgruppen måste ha ett visst område utrymt innan de kan börja arbete.

– En större avspärrning tar tid och för att få till den säkerhetszonen som bombgruppen vill ha var vi tvungna att börja i tid, säger Per Karlsson. Så då började vi spärra av och utrymma eller inrymma beroende på vad som var lämpligast.

Folk får stanna inne

Inrymma betyder att folk får stanna inom säkerhetszonen, men inte gå ut innan de får klartecken och hålla sig borta från fönster.

– Ja, ibland kan det vara ett bättre och säkrare sätt, säger Per Karlsson, och så har man det varmt och skönt under tiden.

I vilken mån har det förhöjda terrorhotet påverkat besluten? Hade du fattat samma beslut för fyra veckor sedan?

– Troligtvis hade jag agerat på samma sätt ja, säger Per Karlsson, men helt klart påverkar världshändelserna våra beslut. Man vet ju aldrig när det är skarpt läge. Och det vore ju eländigt om man skulle ha tagit för lätt på det just den gången som det smäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombhot i Luleå

Mer i ämnet