Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helikoptermodellen H145 som flygs av Svensk Luftambulans i Norrbotten, Värmland och Dalarna har visat sig inte kunna lyfta i viss typ av väderlek. Hör Region Norrbottens verksamhetschef om problemen. Foto: Filip Hannu/SVT

Snöfall och minusgrader stoppar de nya ambulanshelikoptrarna

Uppdaterad
Publicerad

För några veckor sedan fick SVT Nyheter Norrbotten följa med in i regionens nya ambulanshelikopter – nu står det klart att helikoptermodellen, som används i Norrbotten, Västerbotten, Värmland och Dalarna, inte kan lyfta när det är snöfall eller när temperaturen är under fem grader.

– I absolut värsta fall kan det få konsekvenserna att vi inte kan hämta upp en patient, säger Per Marcusson, verksamhetschef för ambulanshelikoptrarna i Region Norrbotten.

Airbus, som tillverkar ambulanshelikoptrarna, meddelade under tisdagen att det skett ett par incidenter med deras helikoptrar, incidenterna kopplas till ett filter som riskerar att inte fungera vid en viss typ av väderlek.

– Vi ska rädda liv utan att riskera liv. Vi har därför fattat beslut om att våra ambulanshelikoptrar inte ska flyga när det är snöfall eller snörök, eller när temperaturen är under fem grader och det är hög luftfuktighet, som dis eller dimma, säger Henrik Johansson, AM Accountable Manager på Svensk Luftambulans i ett pressmeddelande.

Fem helikoptrar

Per Marcusson som är verksamhetschef för ambulanshelikoptrarna i Region Norrbotten säger att det finns ett samverkansavtal med andra ambulanshelikopterbaser och med Finland och Norge.

– Det är i väglöst land som det kan bli ett problem. Men den här årstiden har vi inte jättemånga larm i väglöst land men visst är det bekymmersamt, säger Per Marcusson.

Svensk Luftambulans har sammanlagt fem helikoptrar stationerade i Värmland, Dalarna, Västerbotten och Norrbotten – och alla berörs av beslutet.

Ovisst när problemet kan vara löst

Svensk Luftambulans menar att det nu är Airbus som ska återkomma med rekommendationer om vad alla helikopterägare av H145 runt om i världen ska göra. Svensk Luftambulans säger att så fort ett beslut kommer ska de genomföra de åtgärder som krävs för att helikoptrarna ska kunna flyga som normalt igen.

– Tyvärr kan vi inte säga när detta ska vara löst, men alla inblandade jobbar så hårt de kan, säger Henrik Johansson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överläkare Tobias Bergström visar upp den nya ambulanshelikoptern som nu kan landa på den nya helikopterplattan på Sunderby sjukhus.. Foto: Filip Hannu/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer