Flera flyg har tvingats vända – snökaos i norra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Årets första kraftiga snöoväder drar in över landets norra delar och orsakar en hel del tumult. Flera flyg har tvingats vända i luften.

-  Man gör allt man kan för att få igång trafiken, men det snöar och blåser jättemycket, säger Ann-Christin Viklund, flygplatschef på Luleå airport.

Tre plan på väg till Luleå från Stockholm fick vända i luften på grund av snöovädret.

– Planen flög tillbaka till Stockholm och landade där istället, säger Ellen Laurin, presskommunikatör på Swedavia. 

Flera flyg till  och från Luleå har ställts in under kvällen.

– Det är väldigt uppgivet här men samtidigt ser man hur vädret ser ut och läget på landningsbanorna, säger SVT:s reporter Erika Larsson på plats på flygplatsen i Luleå där bland annat ett helt fotbollslag strandats under söndagskvälen.

– Det är helt enkelt svårt för planen att stanna på landningsbanorna.

Kom som en överraskning

Vädret tog norrbottningarna på sängen, uppger Erika Larsson.

– Löven har inte ens fallit av träden än, och så i dag vaknar man till världens vinterland.

Hur många passagerare som drabbats är i nuläget oklart. I nuläget har Swedavia ingen information om att något flyg från Luleå kommer att vara inställt under måndagen.

Till Umeå var flygtrafiken opåverkad enligt information runt 19 på söndagskvällen.

Många trafikolyckor

I biltrafiken har dock snöns entré varit kännbar – vilket räddningstjänsten i Skellefteå tagit fasta på. De varnar alla trafikanter för det besvärliga väglaget.

– Det snöar och blåser! Det är moddigt och halkigt på vägarna. Ta det försiktigt i trafiken nu. Om man har sommardäck bör inte ge sig ut, då ska man stanna hemma, säger Ola Lindström, inre befäl.

SOS har noterat flera trafikolyckor i de norra delarna av landet under dagen. De flesta var singeloyckor, och vid 20-tiden på kvällen var det ingen som skadats allvarligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.